In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar trakteert KunstNetTV de kijker op een bijzondere zwart-wit film uit 1929: β€˜Hoe Rochdale bouwt 1929 -1931.’ Deze stomme film is door KunstNetTV van een voice-over en muziek voorzien en toont hoe de Alkmaarse woonwijk Rochdale (fase 4) in opdracht van woningbouwvereniging Rochdale tot stand kwam.

Van bouwtekeningen tot aankoop van bouwgrond, het bouwrijp maken van het bouwterrein, de bouw zelf en de bewoning. Maker van de film is architect en amateurfilmer P. van der List. Vlak na het crisisjaar 1929, in december 1931, werd de film tijdens een ledenvergadering van de socialistische woningbouwvereniging Rochdale voor het eerst vertoond.

Een reactie destijds was: β€˜Het is weer eens goed om de zon der gezelligheid te zien schijnen en te lachen in deze malaise tijden...’ Wat vooral opvalt zijn de soms schrijnende leefomstandigheden en de zware fysieke arbeid in die tijd. Met β€˜Hoe Rochdale bouwt 1929 - 1931β€˜ neemt KunstNetTV de kijker mee op een aanstekelijke reis terug in de tijd. De film is dagelijks om 10.00 uur en 22.00 uur te zien via Streekstad Centraal.

Kijk voor meer informatie en programma’s op de website van KunstNet TV
Pin It
Bekeken: 1035x