Na de zomervakantie wordt Egmond aan Zee het epicentrum van de provinciale politiek. Provinciale Staten stopt dan met digitaal vergaderen en komt voorlopig fysiek bijeen in Hotel Zuiderduin.

Dat is maandag besloten door de fractievoorzitters in Provinciale Staten. Thuisbasis Paviljoen Welgelegen in Haarlem biedt geen mogelijkheid om de 55 statenleden coronabestendig bijeen te laten komen. In de grootste zaal die daar beschikbaar is zou de helft van de deelnemers passen, terwijl publiek en pers vanuit een andere ruimte de politieke discussies zouden moeten volgen.

De Zuiderduinzaal in Egmond aan Zee biedt meer mogelijkheden. Voor de Statenleden komt er 'een examenopstelling’. Dan blijft er voldoende ruimte over voor 70 toehoorders op een tribune op anderhalve meter van elkaar. Veel publieke belangstelling wordt verwacht voor de oktobervergadering, als de Regionale Energiestrategieën en de Omgevingswet worden besproken.

In het voordeel van Hotel Zuiderduin pleitte de aantrekkelijke prijs vergeleken met locaties in de buurt van Haarlem of Amsterdam. Richard Nan, hoofd Marketing en Communicatie, vindt het heel erg leuk dat voor Zuiderduin is gekozen: "We voelen ons allemaal een beetje trots en vereerd."

De bereikbaarheid per openbaar vervoer is nog een punt van zorg. Vergaderingen van Provinciale Staten beginnen doorgaans 's ochtends en duren vaak tot in de avond. Buslijn 165 naar het NS-station in Alkmaar rijdt 's avonds slechts eens per twee uur, en dat geldt ook voor lijn 164 naar station Castricum. Als het aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland had gelegen, was lijn 164 wegens bezuinigingen zelfs in 2018 al opgeheven.

Maar de vergaderingen in Egmond aan Zee gaan Connexxion waarschijnlijk weinig extra klandizie opleveren. Het provinciebestuur overweegt nu voor de politici en hun gevolg een pendelbus vanaf station Castricum te laten rijden voor en na de vergaderingen, of mogelijk zelfs tot aan Haarlem. Misschien mag publiek en pers ook mee.
Volgens Commissaris van de Koning Arthur van Dijk kunnen statenleden ook kiezen voor een hotelovernachting.
Pin It
Bekeken: 2526x
https://ee.itk.ac.id/data/