De Leeghwaterbrug heeft zaterdagmiddag weer voor een verkeerschaos gezorgd in en om Alkmaar. Op de social media kanalen van de provincie heerste ook na meerdere uren nog steeds absolute radiostilte. Selina Douma, woordvoerder van provincie Noord-Holland: "Ik zag zelf het bericht ook pas toen hij het weer deed. We hebben geen piketdienst in het weekend, maar via Facebook had er toch wel een bericht uit moeten gaan."

De oorzaak van de verkeerschaos was een technische storing in een eindschakelaar, waardoor de slagbomen niet omhoog gingen. Het is al de derde keer dat de schakelaar, die de volledige sluiting van het brugdeel registreert, dienst weigert. Douma: "Dat het twee uur heeft geduurd voor de brug gerepareerd was, komt omdat de technicus vanuit de IJmond moest komen. Bovendien is het geen gemakkelijke klus. We gaan bekijken hoe het bij een volgende melding van een storing allemaal wat sneller kan."

Automobilisten die vanuit Heerhugowaard en Langedijk naar de A9 wilden stuitten op een afgesloten N242 en werden via de N508 om Alkmaar heen gestuurd. De oostkant van de Alkmaarse ringweg liep daardoor volledig vast en ook op de alternatieven door de stad stond het verkeer zo goed als stil. De ANWB riep automobilisten op om 'het Alkmaarse' vooral te mijden.

Sinds de ingebruikname van het brugdeel in maart is er al drie keer sprake geweest van een technische storing. Alle drie keer was het de eindschakelaar. Douma: "Hoe dit zo snel al weer heeft kunnen gebeuren gaan we uitzoeken. De schakelaar zit er niet voor niets. We bekijken de technische kant, maar ook de veiligheid houden we in het oog."
Pin It
Bekeken: 2573x
https://ee.itk.ac.id/data/