Het 'mooiste schaap van Nederland', Kordaat, is dinsdag aangekomen in zijn nieuwe woonplaats in Engeland. Samen met twee van zijn zonen en dochters zal hij daar voor heel wat nakomelingen gaan zorgen. Voormalig eigenaren Jan en Coby Schilder uit Heerhugowaard zijn erg blij met deze verhuizing en het vooruitzicht op een schapenruil met 'vers bloed'. "Kordaat is heel populair bij de vrouwen."

Kordaat vertrekt voorgoed naar een fokkerij in een Engels plaatsje. "Naar een mooi gebied bij Yorkshire", vertelt Jan aan mediapartner NH Nieuws. Het Blue de Maine-schaap is nu drie jaar oud en Jan heeft zowel zijn grootmoeder als ouders gekend. "Ik heb Kordaat zelf gefokt. We zijn twee maal achter elkaar nationaal kampioen met hem geworden. Het is gewoon een heel bijzonder dier."

Het afscheid vond Jan lastiger dan bij een willekeurig ander schaap, maar hij is wel enorm positief over de emigratie. "Kordaat gaat naar Engeland, een echt schapenland. De mensen daar hebben veel meer waardering voor schapen, er is sprake van een heuse schapencultuur. Hij komt bij een hele serieuze fokker terecht en daar hebben wij alle vertrouwen in."

Nadat Kordaat in 2019 voor de tweede maal kampioen werd, spraken Jan en Coby in onze video van 4 september al over hoe hij bezocht werd door scouts, onder andere uit Engeland. De twee kregen diverse aanbiedingen van fokkers, ook uit België en Frankrijk, die maar wat graag hun vruchtbare schaap met zijn goede looks wilden overnemen.

"Het is toch Engeland geworden, ook omdat daar nog geen nakomelingen van Kordaat lopen. Na de coronacrisis zullen we naar de schapenboerderij gaan en daar mogen we nieuwe schapen uitzoeken. Dat is ook goed voor onze populatie: fris bloed om de bloedlijn goed te houden."

Er lopen trouwens in heel Europa al heel wat nazaten van Kordaat rond. Zijn sperma werd verkocht in België en diverse zonen en dochters gingen naar bijvoorbeeld België en Frankrijk. Maar nu woont Kordaat zelf dus in Engeland, na een tocht per boot van Hoek van Holland naar Hull.

"Het overzetten is altijd erg ingewikkeld, daar komt een hoop bij kijken, zoals het afnemen van bloed, maar het is goed gegaan. De fokker belde al op om te vertellen dat Kordaat zijn nieuwe thuis heeft gevonden in een kudde van 60 dieren. Daar zal hij voor heel wat top-nakomelingen zorgen."
Pin It
Bekeken: 1532x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/